Plaça Francesc Macià
Una plaça que connecta la zona alta amb l’Eixample
Una de les places més transitades de la ciutat serveix de nexe d’unió entre la zona més elegant de Barcelona i l’Eixample. Punt de trobada de les avingudes de Pau Casals, de Josep Tarradellas, de la Diagonal i del carrer d’Urgell, la Plaça Francesc Macià és un dels punts neuràlgics de l’urbs, i porta d’entrada als barris de Sarrià o les Corts.
Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona
La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!
Per què visitar la plaça Francesc Macià?
La plaça Francesc Macià està situada en un dels punts clau d'accés a la ciutat i a l’àrea de confluència de barris com el de Les Corts, Sarrià o la part esquerra de l’Eixample. L’obra fou dissenyada a principis dels anys 30 per l’arquitecte menorquí Nicolau Maria Rubió i Tudurí, que va ser director de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona durant dues dècades. En el moment de la seva inauguració l’any 1932, la plaça va ser batejada amb el nom d’Alcalá Zamora en honor a l’expresident de la Segona República Espanyola. Quatre anys més tard, el 1936, es va canviar el nom pel de Hermanos Badia, per recordar als polítics Josep i Miquel Badia, assassinats per la Federació Anarquista Ibèrica el 28 d'abril del mateix any. El 1939, amb l’arribada de la dictadura va passar a dir-se Calvo Sotelo, que havia estat assassinat l’any 1936 per la Guàrdia d’Assalt. No va ser fins al 20 de desembre del 1979 que la plaça va ser rebatejada amb el nom que porta a l’actualitat, en honor a l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià i Llussà.
A la part central de la plaça, que no és accessible, hi ha un petit estany amb la forma de Menorca, illa on va néixer l'arquitecte que va dissenyar el projecte, Nicolau Maria Rubió i Tudurí. També hi ha una escultura femenina anomenada "Joventut", obra de Josep Manuel Benedicto, de l’any 1953.
Com arribar a la plaça Francesc Macià?
Tant la Ruta Vermella com la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic tenen una parada, Diagonal – Francesc Macià que us deixa davant de la plaça.
Per als més curiosos
- Sabies que: L’any 2003, durant les protestes per la guerra d’Irak, un grup de joves van acampar al centre de la plaça. S’hi van estar 70 dies.
- Consell del barceloní: Si esteu a la plaça Francesc Macià i voleu fer un descans, us recomanem que us apropeu al Turó Park, un espai verd dedicat a la música i la poesia on podreu escapar del bullici urbà.
- Imprescindible: Per connectar els barris de la zona esquerra de la ciutat.