Torre de les Aigües del Besòs
Una torre de la Barcelona industrial amb vistes panoràmiques
Construïda per a subministrar aigua a la ciutat de Barcelona, actualment és una gran escultura que ofereix una visió panoràmica de la ciutat i el seu entorn. La Torre de les Aigües del Besòs va ser utilitzada en l’abastiment de la zona industrial del Poblenou fins que, amb l’arribada dels Jocs Olímpics i la reorganització del barri, es va rehabilitar com a monument històric i mirador.
Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona
La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!
Per què visitar la Torre de les Aigües del Besòs?
La Torre de les Aigües del Besòs és una edificació singular que va ser construïda per subministrar aigua a la ciutat de Barcelona després d’un llarg període de sequera l’any 1882. El seu arquitecte va ser Pere Falqués, que posteriorment crearia els bancs-fanals de Passeig de Gràcia i el mercat de Sants.
El lloc escollit per captar l'aigua era el marge dret del riu Besòs, actualment al districte de Sant Martí, on es va projectar una torre amb una alçària de 80 metres i dos dipòsits, un a 40 metres i l’altre a 80, que emmagatzemarien l’aigua provinent de les bombes instal·lades a la Casa de les Vàlvules. La torre es va inaugurar l’any 1882 quan encara no estava acabada i només tenia 51 metres d’alçada, que és la que contemplem avui dia.
Arquitectònicament, la Casa de les Vàlvules i la torre són exponents de la tradició constructiva catalana. Estan construïdes amb maó massís sense mamposteria de pedra, i únicament hi ha bigues d’acer al suport de la coberta de la torre i de la casa. L’escala principal de la torre és de volta catalana.
Malauradament, tot i que la companyia havia realitzat un acurat estudi sobre la qualitat de l’aigua, aquesta presentava alts índexs de salinitat i va ser declarada no apta per al consum l’any 1889. Tanmateix, la torre va ser reorientada al subministrament d’aigua per a les indústries metal·lúrgiques que l’envoltaven, que en van treure un bon rendiment fins que va començar la reordenació urbanística d’aquest sector, després dels Jocs Olímpics de Barcelona’92.
Va ser arran dels Jocs Olímpics que tant la torre com la Casa de les Vàlvules es van restaurar per a l’ús cultural que encara tenen avui dia, i que permeten gaudir d’un gran mirador des d’on es pot observar Barcelona i els seus voltants.
Per als més curiosos
- Sabies que: La Casa de les Vàlvules conté una obra de l’artista alemany Blinky Palermo. Es tracta de "Himmelsrichtungen" (Punts cardinals), un conjunt escultòric format per quatre grans vidres pintats amb acrílic i suportats per uns perfils d’acer laminat. Va ser l’última obra que va fer l’artista, i la va presentar a la Biennal de Venècia de 1976. Els seus hereus la van donar a Barcelona a la mort de Palermo, el 1977.
- Consell del barceloní: La Torre de les Aigües està entre Palo Alto i el Parc de Diagonal Mar, un recorregut perfecte per gaudir de passat, present i futur d’aquest districte de Barcelona.
- Imprescindible per: Obtenir una vista panoràmica de Barcelona poc comú.