El carrer de Montcada | Hop on Hop off Barcelona

17/11: amb motiu de la Cursa de les Dones, el servei del Barcelona Bus Turístic patirà afectacions durant tot el matí, fins a les 15.00 hores.

10/11: parades Eixample (Ruta Blava) i Plaça de Catalunya (Rutes Blava i Vermella), fora de servei de 9.00 h a 13.30 h amb motiu de la Cursa Bombers de Barcelona.

  • Inici
  • El carrer de Montcada

El carrer de Montcada

Un passeig pel carrer més senyorial de la Barcelona medieval

Hola Barcelona, your travel solution

Els seus palaus gòtics, renaixentistes i fins i tot algun de barroc, fan d’aquest carrer el nucli d’arquitectura civil més important de la ciutat. Via burgesa per excel·lència de la Barcelona dels segles XV i XVI, el carrer Montcada és un conjunt monumental històrico-artístic que aplega majestuosos palaus convertits en seus de galeries i museus.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Què visitar al carrer Montcada?

El carrer Montcada es va obrir a mitjans del XII en terrenys de la família Montcada Aviat van sorgir en aquesta via nuclis d'habitatges fora de les muralles, ja que el carrer enllaçava el barri comercial de la Bòria amb l’antic barri marítim Vilanova del Mar, unió que va formar el barri de Ribera, avui el Born.

Nombrosos palaus es van bastir entre els segles XIV i XVIII, però l’esplendor del carrer va ser durant els segles XV i XVI, durant els quals va esdevenir el carrer de l’alta societat, on aristòcrates, nobles i comerciants adinerats construïen grans casals. Es tracta d’edificis senyorials que, en general, segueixen el típic model gòtic català d’estructuració al voltant d'un pati central des del qual s'accedeix a la planta noble per mitjà d'una escalinata amb arcades. Se'n conserven de medievals, com ara el Palau Aguilar, el Palau Meca o el Palau del Baró de Castellet, seus del Museu Picasso de Barcelona, però també de renaixentistes, com el Palau dels Cervelló, o barrocs, com el de Dalmases.

El declivi del carrer va començar al segle XVIII, coincidint amb la creació del mercat del Born i la utilització d’algunes cases i petits palaus com a magatzems, i es va accentuar durant la segona meitat del segle XIX, quan moltes de les famílies benestants van marxar a viure al nou districte de l’Eixample, projectat per Cerdà.

El carrer es va declarar conjunt Monumental Històrico-Artístic el 1947 i en l’actualitat es considera el nucli d’arquitectura civil medieval més ric de Barcelona. La gran part dels palaus s’han convertit en museus o galeries d’art, com el ja mencionat Museu Picasso, que n’ocupa cinc, el Palau Nadal i el del Marquès de Llió, que són la seu del Museu de Cultures del Món; o el Palau Cervelló, on es troba la Fundació Gaspar.  

 

Com arribar al carrer Montcada?  

Amb la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic podreu arribar al carrer Montcada des de la parada de Pla de Palau – Parc de la Ciutadella o des de la del Barri Gòtic.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Tant en la part inicial del carrer Montcada, com en la part final observareu dos eixamplaments de la via que, segons expliquen les cròniques, es van fer per permetre que les processons de Corpus poguessin accedir fins a aquest lloc i donar la volta, la qual cosa ens revela la rellevància i notorietat de les persones que habitaven el carrer.
  • Consell del barceloní: Si seguiu avançant pel carrer Montcada, un cop travessat el carrer Princesa, arribareu a una petita placeta on es troba la capella de’en Marcús. Es tracta d’una ermita romànica del segle XII que rep el nom del seu benefactor, Bernat Marcús.
  • Imprescindible per entusiastes de l’arquitectura gòtica catalana i del passat medieval de Barcelona.