Muralla Romana
Una fortificació amb més de 2000 anys d’història
Barcelona conserva torres, portes i fragments de les muralles que els romans van aixecar el segle III dC per defensar la ciutat. Al Barri Gòtic, podreu contemplar l’entrada al Decumanus romà i dues impressionants torres defensives, així com un sector de muralla romana sobre el qual es van afegir voltes d’estil gòtic a l’època medieval.
Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona
La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!
Per què visitar la muralla romana?
La nova muralla o segona muralla de "Barcino", que són les restes que podem observar en l'actualitat, es va construir sobre les bases de la primera, que havia estat aixecada al segle I aC. Les primeres incursions de francs i alamans a partir de l’any 250 van suscitar la necessitat de reforçar les muralles i, sota el mandat imperial de Claudi II, Barcino va iniciar les obres de millora de les fortificacions.
Des de final del segle III i fins al començament del IV, Barcelona va aixecar un mur doble de de fins a 8 metres de gruix en alguns trams, amb entre 70 i 80 torres de dues plantes d'uns 18 metres d'alçada, la majoria de base rectangular i 10 amb base semicircular, situades en les portalades. Aquestes portes eren triforades, amb una obertura central més ampla per al trànsit rodat i dues de laterals, més petites, per als vianants. Al pis superior de les torres hi havia finestres de mig punt que tenien la finalitat de protegir la vila de l’exterior. El gran nombre de torres en un perímetre de muralla relativament petit, d’entre 1.220 i 1.350 metres, van fer que Barcelona fos coneguda com “la ciutat coronada”.
Un dels llocs on millor es poden contemplar les portes de la muralla, que estaven flanquejades per torres a una distància de fins a 10 metres, és a la Plaça Nova, al costat de la Catedral de Barcelona. Aquí es conserva la Porta Praetoria, coneguda amb el nom de portal del Bisbe a l’edat mitjana, que donava accés a la colònia "Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino pel Decumanus". Flanquejant la porta, s’alcen dues torres cilíndriques originàries de la muralla romana, tot i que al segle XII es va augmentar la seva alçada.
Però per obtenir una visió única del mur de la segona muralla romana, cal arribar fins a la plaça Ramón Berenguer el Gran, on conflueixen la Barcelona gòtica, medieval i romana i on es conserva un pany de muralla datada de principis del segle IV dC Aquest fragment és particularment interessant perquè es pot apreciar la superposició de voltes medievals sobre el mur romà. En aquesta plaça també trobareu una estàtua eqüestre del que va ser comte de Barcelona entre els anys 1096 i 1131, obra de Josep Llimona. Durant el regnat de Pere III el Cerimoniós, al segle XIV, es va construir la capella reial de Santa Àgata, d’estil gòtic, que té els seus fonaments a la muralla romana.
Com arribar a la muralla romana?
Des de la parada del Barri Gòtic de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic, podeu arribar a la Plaça Ramon Berenguer el Gran des de la via Laietana.
Per als més curiosos
- Sabies que: Podeu resseguir el traçat de la muralla romana, de vegades a simple vista i d’altres, d’amagat, amb aquest itinerari: Plaça Nova, Av. Catedral, Tapineria, Pl. de l’Àngel, Sots-Tinent Navarro, Pl. Traginers, Correu Vell, Hostal del Sol, Regomir, Gignàs, Avinyó, Banys Nous i Palla.
- Consell del barceloní: Si voleu descobrir els fragments de muralla més desconeguts, us proposem que entreu a l’Arxiu Històric de la Ciutat, al carrer de Santa Llúcia. Travessant el pati us topareu amb la part interna de la muralla. També al pati del Casal de Gent Gran Pati Llimona, al carrer Correu Vell número 5, veureu un imponent tram de muralla, i entrant a la Sala de les Ruïnes de l’edifici Terme del Centre Cívic Pati Llimona, podreu contemplar fins a 17 metres de muralla, incloent-hi una de les portes d’entrada laterals per a vianants, que es coneix amb el nom de Porta del Regomir.
- Imprescindible per: Traslladar-se als orígens de Barcelona.