La Llotja i Pla de Palau | Hop on Hop off Barcelona

5/1: amb motiu de les Cavalcades de Reis, el Barcelona Bus Turístic finalitzarà el servei aproximadament a les 16h. Disculpeu les molèsties.

31/12: alteracions al servei a partir de les 15.00 h per la Cursa dels Nassos. 

01/01: no hi ha servei. Feliç 2025!

  • Inici
  • La Llotja i Pla de Palau

La Llotja i Pla de Palau

Centre econòmic i administratiu de la Barcelona dels segles XIII al XIX

Hola Barcelona, your travel solution

Plaça principal de comerç a la Barcelona medieval, on es va ubicar la primera llotja de la ciutat. Porta d’entrada de mercaderies i persones per via marítima, el Pla de Palau va ser un dels enclavaments importants com a punt d’accés al Port Vell i nucli d’intercanvis comercials.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el Pla de Palau?

El Pla de Palau es va originar en un eixamplament de la platja on es produïen els intercanvis entre importadors i revenedors.

La Llotja es va aixecar al segle XIV per ordre de Pere III el Cerimoniós on hi havia l’antiga sala de contractació que allotjava el Consolat de Mar, una institució que vetllava per l’activitat marítima de la ciutat. L’edifici va patir diverses ampliacions, però la més important va tenir lloc al segle XVIII, quan les tropes del rei Felip V la van convertir en caserna militar i la van modificar seguint el gust neoclàssic de l’època. Afortunadament, es va mantenir intacta la sala gòtica original, un esplèndid exemple d’art civil, que s’alça fins als 14 metres d’alçada i se sosté amb quatre columnes i sis arcs que culminen en un sostre pla de fusta. Als carcanyols dels arcs, es poden observar els escuts del rei i de la ciutat alternats, fent referència a la construcció original, que va ser impulsada per Pere el Cerimoniós i pel Consell de Cent de la ciutat.

Al llarg de la seva història, la Llotja ha estat també acadèmia de belles arts (aquí hi van estudiar Picasso i Joan Miró), seu de la Borsa de Barcelona i fins i tot l’escenari on per primera vegada es va representar una òpera italiana a Espanya. Actualment, l’antiga llotja acull la Cambra de Comerç de Barcelona i la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Al Pla de Palau també trobareu un altre gran palau neoclàssic, l’antiga duana de Barcelona, que fou construït entre 1790 i 1792 sota la direcció del Comte de Roncali. Destaquen les tres portes de la seva façana, la central de les quals està decorada amb quatre columnes toscanes apariades recolzades sobre un sòcol de marbre negre, que recorre tot el perímetre de l'edifici.

Per últim, Pla de Palau acull l’Escola Nàutica de Barcelona construïda a la dècada de 1920 i que es va aixecar exactament al lloc on hi havia hagut l’antic Portal de Mar de Barcelona, un dels 10 portals del segon recinte emmurallat, que connectava el Port de Barcelona amb la plaça de Pla de Palau, centre econòmic i administratiu de la Barcelona dels segles XIII al XIX.

 

Com arribar al Pla de Palau? 

La Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic us deixa a la mateixa plaça! Parada: Pla de Palau – Parc de la Ciutadella.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: El Pla de Palau va ser l’escenari de la primera fotografia que es va fer a Espanya. Va ser el 10 de novembre de 1839.
  • Consell del barceloní: No us estranyeu si en arribar a Pla de Palau ensumeu l’aroma de la bona cuina: aquesta plaça sovint és escenari d’esdeveniments gastronòmics com el Born Street Food, que aplega als millors cuiners del barri del Born.
  • Imprescindible per: Accedir al Born des del mar.