Palau del Baró de Quadras | Hop on Hop off Barcelona

17/11: amb motiu de la Cursa de les Dones, el servei del Barcelona Bus Turístic patirà afectacions durant tot el matí, fins a les 15.00 hores.

10/11: parades Eixample (Ruta Blava) i Plaça de Catalunya (Rutes Blava i Vermella), fora de servei de 9.00 h a 13.30 h amb motiu de la Cursa Bombers de Barcelona.

  • Inici
  • Palau del Baró de Quadras

Palau del Baró de Quadras

Un palauet modernista amb dues façanes i dos estils

Hola Barcelona, your travel solution

A l’avinguda Diagonal trobareu un edifici d’inspiració gòtica que té, pel carrer Rosselló, una façana decorada a l’estil modernista. La casa del Baró de Quadras tenia la seva entrada principal al carrer Rosselló, però en ser reformada per Puig i Cadafalch i davant la creixent importància de la Diagonal, l’arquitecte va decidir orientar-la cap a la nova i elegant avinguda de Barcelona.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què veure el Palau Baró de Quadras?

A finals del segle XIX, l’industrial Josep Quadras i Prim va comprar a finals del segle XIX una petita casa de pisos al carrer Rosselló que comptava amb un jardinet que donava a l’avinguda Diagonal. El seu fill, Manuel Quadras i Feliu, primer Baró de Quadras, va heretar la casa i el 1902 va encarregar a Puig i Cadafalch la reforma de l’edifici.

L’arquitecte va decidir canviar l’accés de la casa del carrer Rosselló, l’emplaçament original, a l’avinguda Diagonal, un canvi significatiu en un moment en el qual la Diagonal començava a consolidar la seva importància dins el traçat de la nova Barcelona. Puig i Cadafalch va eliminar el jardí i, com és habitual en la seva obra, va dotar la casa d’una façana amb inspiració gòtica del nord d’Europa, mentre que l’entrada del carrer Rosselló va conservar l’estil modernista de l’antic edifici, amb elements del "Sezession" vienès.

A més de l’arquitectura, cal destacar la profusa decoració del palau, que combina elements de l’estil neogòtic, com la porta d’entrada de ferro forjat o la gran escalinata, amb influències neoarabesques en detalls com el mosaic, els esgrafiats o la fusta policromada. A l’ornamentació de la casa, que va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1976, van col·laborar els escultors Eusebi Arnau i Alfons Juyol i Bach, la forja de Manuel Ballarín, el mosaic romà de Lluís Brú i les ceràmiques de Mario Maragliano.

 

Com arribar al Palau Baró de Quadras?

Des de la parada Passeig de Gràcia – La Pedrera de la Ruta Vermella i la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic, només heu de caminar fins a la Diagonal, entre el mateix Passeig de Gràcia i el carrer Pau Clarís trobareu el Palau Baró de Quadras.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: El Palau ha tingut usos molt diversos al llarg del temps: va acollir el Museu de la Música, va ser la seu de Casa Àsia i avui dia és la seu de l’Institut Ramon Llull, dedicat a la promoció de la llengua i la cultura catalanes.
  • Consell del barceloní: El llegat arquitectònic de Puig i Cadafalch és extens i molt divers. De la seva època modernista, són especialment admirables la Casa Amatller i la Casa de les Punxes, que es troba molt a prop del Palau del baró de Quadras. Val la pena destacar també la Casa Comalat, de l'arquitecte Salvador Valeri i Pupurull, que es troba tot just davant el Palau Baró i Quadras, a l’avinguda Diagonal, tot i que les seves singulars galeries només es poden veure des de la part de darrere de l’edifici, a la cantonada del carrer Còrsega amb el carrer pau Claris.
  • Imprescindible per: Trobar els elements de continuïtat en l’estil de Puig i Cadafalch, seguint l’itinerari Casa Amatller – Palau del baró de Quadras – Casa de les Punxes.