Gaudí
El geni modernista
Gaudí és un dels màxims exponents de l’arquitectura modernista i un dels artistes que més obres emblemàtiques ha regalat a la ciutat. Amb una imaginació desbordant, inspirada en les formes orgàniques de la natura, Gaudí va aconseguir desenvolupar un estil únic que combina la riquesa ornamental amb la mestria arquitectònica.
Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona
La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!
Antoni Gaudí a Barcelona
Antoni Gaudí va ser un arquitecte reconegut com un dels grans genis de la seva disciplina. Tot i que és considerat un dels màxims exponents del modernisme, les seves primeres obres no són purament modernistes, sinó que estan influenciades per altres corrents. És el cas de la Casa Vicens, on predomina encara la línia recta sobre la corba; de la Torre de Bellesguard i el Col·legi de les Teresianes, als quals l’estil neogòtic català dona aparença de castells; i fins i tot del Palau Güell, exemple de l’època orientalista de l’arquitecte, dominada per l’ornamentació d’estil àrab, bizantí o mudèjar. Aquest palau, construït entre 1886 i 1890, va ser una de les primeres col·laboracions de Gaudí amb qui seria el seu principal mecenes, Eusebi Güell, per a qui, als mateixos anys, també va aixecar els Pavellons Güell, guardats per un impressionant drac de ferro amb ulls de vidre.
Per bé que en aquestes obres Gaudí no havia arribat encara a la seva plenitud modernista, ja és visible la seva primera font d’inspiració: la natura, de la qual l’atreien les formes, els colors i la geometria. La veritable explosió modernista de Gaudí, on les formes orgàniques, el trencadís i l’obsessió per eliminar els contraforts arriben al seu punt àlgid, té lloc al començament del segle XX, quan projecta el Park Güell, que constitueix una autèntica oda a la natura, i en ple Passeig de Gràcia, transforma completament la Casa Batlló en un edifici de conte, amb els seus característics balcons ondulats i baranes amb forma de màscara, i construeix La Pedrera amb columnes i plantes totalment lliures de murs de càrrega i una façana que simula les onades del mar jugant amb algues de ferro forjat.
L’obra més emblemàtica de Gaudí, però, va quedar inacabada a la seva mort. La Sagrada Família, símbol de Barcelona al qual Gaudí va dedicar els seus últims 15 anys de vida, encara continua creixent amb l’objectiu d’arribar al cel.
Ruta Gaudí amb el Bus Turístic
Amb el Bus Turístic de Barcelona podreu visitar totes les obres de Gaudí a Barcelona.
Per arribar a la Casa Batlló i La Pedrera, podeu agafar tant la Ruta Blava com la Ruta Vermella i baixar a les parades del Passeig de Gràcia que porten el mateix nom de les cases.
Si pugeu a la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic podreu fer un recorregut per gairebé tota l’obra de Gaudí. Després del Passeig de Gràcia, el recorregut passa per la Sagrada Família i després pel barri de Gràcia, on es troba la Casa Vicens. La ruta continua pujant fins a apropar-vos al Park Güell i tot seguit para a l’avinguda Tibidabo, on trobareu la Torre Bellesguard. Al barri de Sarrià hi ha el Col·legi de les Teresianes i a la parada Palau Reial – Pavellons Güell, podreu contemplar el famós drac amb ulls de vidre que guarda la porta. Finalment, baixant a la parada Diagonal – Les Corts, podeu caminar fins al Portal de la Casa Miralles.
Per visitar el Palau Güell, la primera construcció d’envergadura de Gaudí, podeu pujar a la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic i baixar a la parada de Colom – Museu Marítim.