Barri del Raval | Hop on Hop off Barcelona

17/11: amb motiu de la Cursa de les Dones, el servei del Barcelona Bus Turístic patirà afectacions durant tot el matí, fins a les 15.00 hores.

10/11: parades Eixample (Ruta Blava) i Plaça de Catalunya (Rutes Blava i Vermella), fora de servei de 9.00 h a 13.30 h amb motiu de la Cursa Bombers de Barcelona.

Barri del Raval

El passat i el futur de Barcelona

Hola Barcelona, your travel solution

Els seus carrerons enredats han passat de ser escenari de marginalitat a testimoni del naixement d’un nou eix cultural a Barcelona. El Raval és un dels barris amb més història de la ciutat, va allotjar les primeres fàbriques de Barcelona, revoltes proletàries i prostíbuls, i avui dia acull bona part dels museus i locals més moderns de la ciutat.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el Raval?

El Raval es va originar a mitjans del segle XIV, quan les grans pestes van reduir la població de la ciutat i van deixar terreny lliure que va ser aprofitat per construir convents i cultivar les terres. Així, el barri va adquirir una gran notorietat, creixent entorn del convent del Carme, del monestir de Natzaret i de l'hospital de Colom, el que va obligar el rei Pere III a ordenar la construcció d’una nova muralla que protegís l’àrea que començava a urbanitzar-se i que a més, concentrava serveis vulnerables com hospitals, orfenats i leproseries.

A partir del segle XVI, els convents a la vora de La Rambla es multipliquen i es converteixen en l’element dominant del barri, fins que al final del segle XVIII comencen a instal·lar-se grans fàbriques, com per exemple la del Vapor Bonaplata, la primera indústria tèxtil moguda per la força del vapor a Espanya, el 1832. Es tracta d’una època on floreix al Raval una arquitectura industrial de cases-fàbriques que unificaven en un mateix espai la manufactura i l’habitatge i que actualment es conserven com a patrimoni del barri. 

La proliferació de fàbriques, juntament amb la proximitat del port i l’esclat de la Guerra Mundial van contribuir a la degradació del barri. Va néixer el Raval cosmopolita, canalla i marginal, on per primera vegada arribaven drogues com la cocaïna, i el jazz i el tango es convertien en la banda sonora de cabarets i prostíbuls. És una època en la qual alguns autors com Francisco Madrid, Juli Vallmitjana o Josep Maria de Sagarra van batejar el Raval com "Barri Xinès", fent referència a la marginalitat i la pobresa que es respirava als seus carrerons. D’aquesta etapa encara queden alguns locals emblemàtics com el London Bar, una autèntica cova amb música en viu, el Marsella, on serveixen absenta, o el bar Pastís.

Aquests locals són testimonis d’una part de la història que cada cop està més allunyada. El Raval d’avui, limitat pel carrer de Pelai, La Rambla, la plaça del Portal de la Pau, el Port de Barcelona, l'avinguda del Paral·lel, la ronda de Sant Pau, la de Sant Antoni i la plaça de la Universitat, és un barri revitalitzat i multicultural on a banda dels locals d’oci, destaquen dos dels museus més moderns de Barcelona, el CCCB i el MACBA, així com temples de la cultura com el Gran Teatre del Liceu o la Biblioteca de Catalunya.

 

Com arribar al barri del Raval?

Des de la parada Plaça de Catalunya de la Ruta Blava del Barcelona Bus Turístic, si baixeu per la Rambla i arribeu al carrer de l’Hospital, us endinsareu al barri del Raval per explorar-ne els carrers.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Els barcelonins tenen un verb, "ravalejar", que fa referència a passejar per aquest barri. És l’únic districte amb verb propi!
  • Consell del barceloní: No t’oblidis de fer una passejada per la Rambla del Raval. No és tan bonica com La Rambla, però és igual de cosmopolita i també està plena de terrasses.
  • Imprescindible per: Conèixer el passat de la ciutat i també observar les noves tendències.