Barri Gòtic | Hop on Hop off Barcelona

5/1: amb motiu de les Cavalcades de Reis, el Barcelona Bus Turístic finalitzarà el servei aproximadament a les 16h. Disculpeu les molèsties.

31/12: alteracions al servei a partir de les 15.00 h per la Cursa dels Nassos. 

01/01: no hi ha servei. Feliç 2025!

Barri Gòtic

Els orígens de Barcelona en un barri “inventat”

Hola Barcelona, your travel solution

Primer assentament romà, batejat com a Barcino i origen de la ciutat actual, és el barri amb més història de Barcelona. Passejar pel Barri Gòtic és viatjar a través del temps per descobrir emplaçaments romànics, esglésies gòtiques i palaus reials, que no sempre s’han trobat en el seu emplaçament actual. El Barri Gòtic va ser en realitat una invenció de finals del segle XIX que, amb la reordenació de Ciutat Vella i, sobretot, l’obertura de la Via Laietana, va moure edificis de lloc per a construir un “barri gòtic” ideal que, avui dia, és l’enveja de moltes ciutats.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Què visitar al barri Gòtic?

El Barri Gòtic està situat al mig de la Ciutat Vella, concretament entre La Rambla i la Via Laietana, al voltant del nucli central de la Barcino romana, delimitada per la primera muralla que es va aixecar al segle I aC. Aquesta fortificació, amb un perímetre aproximat d’un quilòmetre i mig, protegia la primera colònia romana que es va establir al Mont Tàber i que va ubicar els seus òrgans de poder al mateix  emplaçament on estan avui dia: a la Plaça Sant Jaume, antic fòrum romà. Al cim del Tàber els romans també van aixecar el Temple d’August, del qual es conserven 4 columnes al Centre Excursionista de Catalunya.

D’aquest assentament romà, origen de Barcelona, ens ha arribat l’emplaçament de la Catedral i de l’església de Sant Just i Pastor, tot i que els temples que podem contemplar avui són de l’edat mitjana. La catedral actual es va construir entre els segles XIII i XV al mateix lloc on hi havia hagut una catedral romànica, i la seva impressionant façana gòtica és fins i tot més moderna, del segle XIX. La basílica dels Sants Just i Pastor, per la seva banda, es va aixecar al segle XIV però es considera la més antiga de la ciutat perquè a aquest indret ja hi havia hagut una església romànica, fundada l’any 801 en homenatge als Sants Just i Pastor. De fet, durant les tasques de restauració d’aquesta basílica l’any 2013 es va descobrir la base d’una columna romana del segle I dC que va ser reutilitzada per erigir una basílica al segle VI. La construcció de la modesta Sant Just i Pastor al segle XIV va coincidir amb la de Santa Maria del Mar, que es va aixecar al barri del Born centre de la ciutat medieval.

Dintre del que va ser la primera ciutat romana i del que és estrictament el Gòtic també destaca el conjunt monumental de la Plaça del Rei, format pel Saló del Tinell, estança de l’antiga residència dels comtes de Barcelona al segle XIV, la capella de Santa Àgata, adossada al saló i construïda a partir del 1302 per servir de temple d’oració dels comtes, i el mirador del Rei Martí batejat amb el nom del rei Martí l'Humà, tot i que es va construir l’any 1555, prop d’un segle i mig després de la mort del monarca. El verger del palau on residien els comtes, un jardí amb porxos que es comunica amb el Tinell, va ser seu del tribunal de la Inquisició i actualment forma part del Museu Frederic Marès.

Partint d’aquest nucli romà, Barcelona es va anar expandint en cercles concèntrics, primer amb l’ampliació de muralles cap als barris del Raval i el Born i posteriorment amb l’enderrocament de les fortificacions i la urbanització del que és avui l’Eixample.

A començaments del segle XX, tal com havia contemplat Ildefons Cerdà en el seu pla, es va decidir obrir una via que comuniqués l’Eixample amb el port. Així va néixer la Via Laietana, que separa el barri Gòtic del Born i que va fer que algunes cases s’haguessin de traslladar pedra per pedra. És el cas de la Casa Padellàs, que es va desmuntar i transportar fins a la Plaça del Rei, que avui acull la seu del Museu d’Història de Barcelona. L’església i el claustre del Monestir de Jonqueres, del segle XIII, també van haver de ser traslladats per obrir la Via Laietana i, actualment, formen part de l’església de la Concepció, que es troba molt a prop del mercat de la Concepció i del conservatori Municipal de Música de Barcelona.

Amb tot, l’espai que avui ocupa aquest Barri Gòtic és ple de construccions gòtiques originals, palaus i esglésies que es mantenen inalterables des de temps immemorials.

 

Com arribar al barri Gòtic?

La Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic, té una parada, Barri Gòtic, a la via Laietana des de la qual podreu passejar pel nucli originari de Barcelona.