Dispensari Central Antituberculós | Hop on Hop off Barcelona

5/1: amb motiu de les Cavalcades de Reis, el Barcelona Bus Turístic finalitzarà el servei aproximadament a les 16h. Disculpeu les molèsties.

31/12: alteracions al servei a partir de les 15.00 h per la Cursa dels Nassos. 

01/01: no hi ha servei. Feliç 2025!

  • Inici
  • Dispensari Central Antituberculós

Dispensari Central Antituberculós

El primer edifici racionalista construït a Barcelona

Hola Barcelona, your travel solution

Un conjunt de tres edificis de ciment aixecats en forma de lletra “L” constitueix una de les fites de l’arquitectura racionalista a Catalunya. L’aixecament, als anys 30 del segle XX, de les primeres construccions exclusivament destinades a tractar malalts de tuberculosi va emprar unes solucions tècniques innovadores a la seva època però tan eficaces que es van continuar fent servir en centres hospitalaris posteriors.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el dispensari antituberculós?

Un dels arquitectes que va dissenyar l’edifici, Josep Lluís Sert, nebot del famós pintor Josep Maria Sert, era un dels principals valedors del racionalisme, un corrent que va deixar enrere les formes més tradicionals d’arquitectura i va marcar l’inici del període arquitectònic contemporani. Josep Lluís Sert, deixeble de Le Corbusier, també va ser el responsable de la Fundació Miró, i, durant el seu exili als Estats Units després de la Guerra Civil, va ser degà de l’Escola de Disseny de la Universitat de Harvard.

Josep Lluís Sert va ser membre fundador del GATCPAC (Grup d’Artistes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), i, juntament amb Joan Baptista Subirana i Josep Torres Clavé, van projectar, darrere de l’església de Sant Pere Nolasc, al Raval de Barcelona i molt a prop de la plaça Universitat, tres edificis senzills d’angles rectes i formes pures que conformen una fita de l’arquitectura racionalista, que prioritza la funcionalitat.

El dispensari, construït entre el 1934 i el 1937, és un conjunt de 3 edificis de ciment de 4 pisos en forma de lletra “L”, que faciliten la correcta ventilació i afavoreixen un bon assolellament per al tractament dels malalts, tal com va suggerir el doctor Lluís Sayé.

L’edifici, que està protegit com a bé cultural d’interès nacional des del 1992, resumeix els postulats i les esperances ideològiques que, fins aleshores, havien formulat els seus autors tant en l’àmbit teòric com de manera aïllada. Així, el dispensari combina l’ús dels materials nous amb el respecte per la tradició constructiva i constitueix una obra moderna d’arquitectura hospitalària oficial.

 

Com arribar al Dispensari Antituberculós?

El Dispensari Antituberculós està ubicat a la plaça de Castella, a la qual podeu arribar des de la parada plaça de Catalunya, on comencen la Ruta Blava i la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic. 

 

Per als més curiosos

  • Sabies que... els arquitectes del GATCPAC també van construir la Casa Bloc, un edifici d’habitatges que es troba al districte de Sant Andreu i que és considerat un símbol de l’arquitectura racionalista a Barcelona promoguda per la Generalitat de Catalunya durant la Segona República, ja que es tractava d’habitatges funcionals concebuts com a allotjaments mínims estàndard per a obrers integrats en l’entorn urbà.
  • Consell del barceloní: si us agrada la roba "vintage" i els vinils, al carrer Tallers trobareu nombroses botigues per comprar-los!
  • Imprescindible per als: amants de l’arquitectura contemporània.