Passatge de Permanyer | Hop on Hop off Barcelona

2/2: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 11 h.

29/1: a causa del partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic, la Ruta Vermella no donarà servei a la zona de la plaça d’Espanya i Montjuïc a partir de les 16 h.

  • Inici
  • Passatge de Permanyer

Passatge de Permanyer

Un passatge d’estil anglès al mig de l’Eixample de Cerdà

Hola Barcelona, your travel solution

El passatge Permanyer és un dels que conserva més el seu caràcter original. Hi trobem un dels millors conjunts de casetes a l’anglesa existents a Barcelona. Les construccions, que consten de semisoterrani i planta baixa sobrealçada, tenen un petit jardinet al davant i incorporen elements de l’estil clàssic.

Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona

La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el passatge Permanyer?

Aquest carreró, que travessa l’illa de cases emmarcada pels carrers de Roger de Llúria, Pau Claris, Diputació i Consell de Cent, és una porta al passat dels primers anys de l'Eixample. El passatge va ser projectat l’any 1864 per Jeroni Granell i Barrera pensant en un petit carrer londinenc empedrat de cases baixes amb jardí frontal. En realitat, aquesta mena d’intervías, nom tècnic que van rebre al seu moment, desvirtuen el pla original d’Ildefons Cerdà, segons el qual només es podia construir en un 50% de les illes.

El conjunt de casetes unifamiliars del passatge de Permanyer, a diferència del que va succeir amb altres passatges de l’Eixample, com el de Méndez Vigo, es va projectar de manera unitària. Les construccions unifamiliars i compten amb un jardinet frontal, que permet l’accés a l’habitatge, i amb un petit pati a les dependències del soterrani que facilita la ventilació. Les casetes, avui dia remodelades com a seus empresarials, s’ubiquen dins l'eclecticisme romàntic, tot i que presenten referències arabitzants. Tot el passatge està empedrat i és d’ús exclusiu per a vianants.

Al número 14 del passatge Permanyer hi va viure el poeta i dibuixant Apel·les Mestres. Una de les seves aficions era tenir cura del seu jardí, on abundaven les hortènsies i altres flors, que regava puntualment cada dia a la una de la matinada. Si hi passeu per davant, encara avui podreu contemplar un impressionant cedre de l’Himàlaia.

 

Com arribar al passatge Permanyer?

Des de la parada Casa Batlló – Fundació Antoni Tàpies de les Rutes Vermella i Blava del Barcelona Bus Turístic. Arribareu al passatge Permanyer, si us apropeu al carrer Pau Claris. Entre els carrers de Consell de Cent i el de Diputació trobareu l’accés al passatge.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: El passatge està dedicat a Francesc Permanyer i Tuyets, que va ser alcalde de Barcelona l’any 1856.
  • Consell del barceloní: Si sortiu del passatge Permanyer per la banda del carrer Roger de Llúria i creueu aquesta via, trobareu l’entrada als jardins de la Torre de Les Aigües, un espai verd públic amb molt d’encant ubicat a l’interior d’una de les illes de l’Eixample.
  • Imprescindible per: Descobrir el racó menys barceloní de la ciutat.