Parada Casa Batlló - Fundació Antoni Tàpies
El millor punt per fer una passejada per la Rambla Catalunya, el Passeig de Gràcia, i descobrir l’esplendorosa arquitectura modernista de l’illa de la discòrdia.
L’illa de la discòrdia
La parada Casa Batlló – Fundació Antoni Tàpies de la Ruta Vermella del Barcelona Bus Turístic és al mateix Passeig de Gràcia, la via que representa l’època daurada de la burgesia barcelonina de finals del segle XIX, que unia la Ciutat Vella amb la vila de Gràcia i que és avui dia un dels eixos artístics i comercials més importants de la ciutat.
Des d’aquest punt, podreu visitar l’illa de la discòrdia que formen tres joies del modernisme: la Casa Batlló, d’Antoni Gaudí, la Casa Amatller de Puig i Cadafalch i la Casa Lleó i Morera, de Domènech i Muntaner. També podreu passejar per l’encantadora Rambla Catalunya, per les illes octogonals del barri de l’Eixample, projectat per Ildefons Cerdà, i descobrir alguns dels seus passatges amb més encant, com el de Permanyer o el de Méndez Vigo.
A més, al voltant del tram inferior del Passeig de Gràcia també trobareu museus com la Fundació Antoni Tàpies, d’art modern i contemporani, el Museu del Modernisme, que recull tota mena de manifestacions artístiques del corrent que va marcar la història de Barcelona, i el Museu Egipci.
Què veure
- Casa Batlló
Aquest edifici, situat al cor de l’Eixample, és un dels més famosos de la ciutat. L’arquitecte Antoni Gaudí va dissenyar-lo a principis del segle XX, en ple esclat del Modernisme, per convertir-lo en residència de la família Batlló.
- Casa Amatller
La Casa Amatller de Josep Puig i Cadafalch és una original combinació d’estil modernista i neogòtic. Es tracta de la primera remodelació en clau modernista d’un edifici ja existent que es va fer al Passeig de Gràcia.
- Casa Lleó i Morera
La Casa Lleó i Morera de Lluís Domènech i Montaner, ubicada a la zona privilegiada del Passeig de Gràcia, és veïna de la Casa Amatller, planejada entre 1898 i 1900 per Josep Puig i Cadafalch, i de la Casa Batlló, realitzada per Antoni Gaudí entre 1904 i 1906.
- Fundació Antoni Tàpies
La Fundació Antoni Tàpies és un museu creat pel mateix artista, Antoni Tàpies, amb l’objectiu de promocionar l’art contemporani. Majoritàriament acull obres seves, però també organitza exposicions temporals.
- Museu Egipci de Barcelona
La passió per la cultura faraònica de l’hoteler i col·leccionista Jordi Clos va donar com a fruit el primer museu dedicat a la cultura faraònica d’Espanya. El 1992, una setantena de peces arqueològiques es van exposar el 1992 a l'Hotel Claris de Barcelona.
- Museu del Modernisme de Barcelona
Tancat temporalment
El modernisme és el terme amb el qual es designa l’estil arquitectònic i tota la cultura literària, musical i de les arts visuals produïdes entre 1890 i 1910.
- Fundació MAPFRE - Casa Garriga i Nogués
A l’Eixample trobareu una construcció de canvi de segle amb una façana eclèctica, escultures d’Eusebi Arnau i un pati interior cobert per un vitrall.
- L'Eixample
Un gran districte vertebrat per illes octogonals i vèrtexs truncats en forma de xamfrà concentra bona part dels edificis amb valor patrimonial de la ciutat.
- Modernisme
El modernisme català ha deixat la seva empremta en alguns dels edificis més emblemàtics de Barcelona. Arquitectes com Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, i Josep Puig i Cadafalch van omplir la ciutat de cases, pavellons, palaus i parcs únics, que formen part de l’ADN de la ciutat.
- Passeig de Gràcia
Aparador de la burgesia catalana des de finals del segle XIX, tot en aquesta avinguda és art: els edificis modernistes, els bancs, els fanals i fins i tot el terra.
- Rambla de Catalunya
La Rambla Catalunya és un dels passejos més acollidors de Barcelona. Tot i que es tracta d’una prolongació natural de La Rambla, en realitat neix a la plaça Catalunya i acaba a l’avinguda Diagonal.
- Passatge de Permanyer
El passatge Permanyer és un dels que conserva més el seu caràcter original. Hi trobem un dels millors conjunts de casetes a l’anglesa existents a Barcelona.
- Passatge de Méndez Vigo
Aquest passatge, que travessa una illa de l’Eixample, amaga cases neoclàssiques d’estil anglès, totes elles d’una planta i amb jardí.
- Conservatori de Música - Mercat de La Concepció
A la mateixa illa de l’Eixample trobareu dos edificis amb característiques arquitectòniques molt diferents. El més antic és el Mercat de la Concepció que es troba cobert per una imponent estructura de ferro, visible des del carrer. Va ser construït el 1888, en ple auge del modernisme.
- Queviures Múrria
Fundada l’any 1898, aquesta botiga de queviures conserva la seva façana original i els cartells modernistes de Ramon Casas. Queviures Múrria és un dels comerços més originals de la ciutat que, al llarg de la seva centenària història, ha mantingut una decoració que és una obra d’art.
- Interiors d'Illa
Espais públics projectats per Cerdà com a jardins on els veïns poguessin socialitzar que han estat recuperats progressivament.