Barri de Gràcia. Les places
La vida al carrer en un barri amb un important passat obrer i reivindicatiu
Un barri amb ànima de poble i un carisma forjat especialment a les seves places, veritables nuclis de la vida lúdica i social dels seus habitants. Amb l’annexió de la vila de Gràcia, Barcelona va guanyar un barri on la vida es fa a les places, cadascuna amb la seva personalitat i la seva història.
Barcelona Bus Turístic, a l’app Hola Barcelona
La teva app per visitar la ciutat amb el Barcelona Bus Turístic: rutes, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!
Per què visitar les places del barri de Gràcia?
Fins al segle XVII, el que és avui el barri de Gràcia era un terreny amb masies aïllades, tres convents de religiosos i alguna casa d’estiueig. Però amb la industrialització del segle XIX, aquestes terres van guanyar importància com a espai susceptible d’instal·lar indústries i els dos nuclis van quedar connectats pel Passeig de Gràcia. La vila de Gràcia es va annexionar definitivament a Barcelona el 1897.
Amb la urbanització de la vila van néixer les places, que no només vehiculen la vida social i lúdica dels seus habitants, sinó que fan d’aquest barri un dels més carismàtics de la ciutat. Un barri amb un passat de lluita i cooperativisme, no en va els seus dos mercats duen el nom de Llibertat i Revolució (avui dia, aquest últim es coneix com Abaceria). De qualsevol dels seus carrers estrets, de nucli rural, surt una petita plaça on poder seure i veure passar la vida.
Així, podreu passejar per places històriques com la del Diamant, que amaga un refugi antiaeri de la Guerra Civil. Aquesta plaça va donar nom a una de les novel·les més famoses de Mercè Rodoreda i en el seu honor trobareu avui l’escultura dedicada a la Colometa, protagonista del llibre. Podreu admirar el campanar de la Plaça de la Vila, abans coneguda com a Plaça de Rius i Taulet, on es troba la seu del districte i, molt a prop, gaudir de l’ambient de la Plaça del Sol, un veritable centre de reunió per als joves del barri, que omplen les terrasses i el mateix terra de la plaça. Més al sud, sentireu el ritme de la rumba catalana, que va néixer a les places del Raspall i del Poble Romaní, que congreguen la comunitat gitana del barri.
A la Plaça Revolució podreu seure sota l’ombra dels arbres i enfilar el carrer Verdi cap amunt fins a arribar a la plaça de la Virreina, dominada per la petita parròquia de Sant Joan i ja la part septentrional del barri, relaxar-vos a la Plaça del Nord i a la de Rovira i Trias, on teniu la possibilitat de compartir seient amb l’arquitecte que dona nom a la plaça i que va construir, entre d’altres, el Mercat de la Concepció i el famós Mercat de Sant Antoni.
Com arribar al barri de Gràcia?
Des de la parada de Passeig de Gràcia - La Pedrera de les Rutes Blava i Vermella del Barcelona Bus Turístic, arribareu al barri de Gràcia, creuant l’Avinguda Diagonal, per poder visitar les seves places més conegudes.
Per als més curiosos
- Sabies que: L'abril del 1870 es va produir la Revolta de les Quintes quan el govern va voler que els mossos servissin obligatòriament a l’exèrcit. Diversos pobles del pla de Barcelona es van revoltar i els habitants de Gràcia van ser avisats de l’arribada de les tropes amb els tocs de la campana de la Plaça d’Orient, actualment Plaça de la Vila. Tot i que els militars no van parar de llençar-li canonades durant els sis dies que va durar el setge, no van aconseguir destruir “la Marieta”, la campana gran que va continuar tocant amb el seu so esquerdat.
- Consell del barceloní: Si visiteu Barcelona al mes d’agost, no us perdeu les festes del barri de Gràcia, les més famoses de tota la ciutat.
- Imprescindible per: Descobrir la cara alternativa de la gran Barcelona.